Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

perjantai 24. helmikuuta 2012

Starbucks-etiketti

Starbucks on näkyvä osa New Yorkin kaupunkikuvaa ja eräänlainen amerikkalaisuuden symboli. Kyllähän sitä pitää ainakin yksi pysähdys Starbucksissa, eihän sitä muuten voi sanoa Jenkeissä käyneensä. Mielikuva siitä, että amerikkalainen kahvi on surkeaa litkua suomalaiseen "kunnon kahviin" verrattuna ei omasta mielestäni pidä paikkaansa - päin vastoin itse asiassa. Amerikkalainen kahvi on useimmiten tummempaa paahtoa kuin meidän rakas Kulta Mokka ja omaan makuuni tuo tummempi sopii paremmin. Starbucks on itse asiassa vasta hiljattain lanseerannut oman Blonde Roast -nimisen paahtonsa, joka on vaaleampaa kuin keskiverto amerikkalainen kahvi.


Vaikkei kahvin ystävä olisikaan, Starbucksin tarjontaan kuuluu myös teet ja smoothiet. Erityiskahvit voi kustomoida oman mieltymyksensä mukaan: maidon, makeutuksen, makusiirapin, espressoshottien määrän, kermavaahdon ja kaiken muun mahdollisen osalta.

Starbucksissa ei ole väliä sillä, nautitaanko juoma paikan päällä vai otetaanko se mukaan. Se tarjoillaan joka tapauksessa pahvimukissa. Satavarma turistin leiman saa painottamalla ottavansa kahvin mukaan (to go). Myynnissä on myös suolaista ja makeaa syötävää ja pöydässä saa istuskella niin kauan kuin haluaa. Starbuckseissa on myös ilmainen wi-fi yhteys asiakkaiden käytössä. On tavallista, että myyjä kysyy tilausta ottaessaan nimen, jonka avulla juoma löytää oikean omistajan kiireisimpinä aikoina. Suurta huvia on ensin tavata suomalainen nimi kolme kertaa ja sen jälkeen arpoa, millä tavalla se äännetään tällä kertaa. Helpommalla siis pääsee, jos heittää peliin suosiolla jonkun paikallisen nimen.

Kahvin ostaminen onnistuu varmasti ensikertalaiseltakin, mutta seuraavassa Starbucksin lyhyt oppimäärä:


Juoman koko
Tall - pieni, n 3,5 dl
Grande - keskikoko, n. 4,5 dl (äännetään gran-dei)
Venti - suuri, n. 5,9 dl kuumille juomille, 7 dl kylmille (äännetään ven-tii)
Trenta - jätti, n. 9,1 dl, vain kylmille juomille


Maito
2% - tämä on oletusarvo, 2% rasvan määrä (suomalainen kevytmaito on 1,5%)
skim/non-fat - rasvaton maito
breve - half&half eli puolet maitoa puolet kermaa, hyvin täyteläinen
soy - soijamaito
organic - luomumaito
light/skinny - näillä termeillä juomista rasvattomia, eli rasvaton maito + ei kermavaahtoa


Espresson määrä
Single-shot - yksi espresso annos, standardi tall-kokoisissa juomissa
Double-shot - kaksi annosta, standardi grande-kokoisissa juomissa
Triple-shot - kolme annosta standardi venti-kokoisissa juomissa
Quod-shot - neljä annosta
Extra shot - ylimääräinen espresso annos mihin tahansa juomakokoon


Maitovaahto
Monet maitopohjaiset kahvijuomat tarjoillaan vaahdon kera. Vaahtoa voi pyytää paljon (extra foam) tai jättää kokonaan pois (no foam)


Kofeiini
Decaf - kofeiiniton vaihtoehto, myös espressoa sisältävissä kahvijuomissa
Half-caf - puolet kofeiinitonta, puolet normaalia espressoa


Siirapit
Valikoimasta löytyy sekä sokerillisia että sokerittomia versioita ja niiden avulla voi varioida juomaa kuin juomaa.


Erikoiskahvit

Latte ja cappucino lienevät tuttuja, mutta Starbucksin valikoimaa katsellessa törmää myös seuraaviin:

Macchiato - latte-tyylinen juoma, erona se että lattessa maito lisätään espressoon, macchiatossa espresso lisätään maitoon eikä se sekoitu samalla tavalla kuin latte

Frappucino - Kylmä, jäinen kahvijuoma. Ajattele kahvismoothieta. Tarjoillaan kermaahvon kanssa tai ilman.

Americano - Vedellä blandattu espresso, normikahvin vahvuinen

Mocha - espresso+kaakao

Creme frappucino - lähempänä pirtelöä, ei sisällä kahvia (esim vanilla creme frappucino)


Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta näillä saa jo tilattua vaikka mitä. Esimerkinomaisesti omat Starbucks suosikkini:

Grande peppermint mocha frappucino light (keskikokoinen mokka frappucino piparminttu siirapilla, rasvattomalla maidolla ilman kermavaahtoa)

Venti unsweetened passion iced tea (iso passion-jäätee, ei makeutusta)

Tall, skim, extra-shot cinnamon dolce latte (pieni, rasvaton latte extra espressolla ja kaneli-siirapilla)

Grande, skim, iced vanilla latte (keskikokoinen, rasvaton, vanilja jäälatte)

5 kommenttia:

  1. Miten tuolta Starbucksista saa tilattua ns. tavallisen mustan kahvin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onnistuuhan toki sekin, joskin niitäkin on yleensä tarjolla useampia laatuja (yleensä tumma ja vaalea paahto). Käytännössä esimerkiksi pyytämällä "tall dark roast" tai "tall light roast". Todennäköisesti samaan tulokseen pääsee myös "tall coffee black" -termillä, jolloin myyjä saattaa vielä kysyä, mitä laatua, mutta senkin voi ohittaa vaikka sanomalla "surprise me" :) Suosittelen kokeilemaan myös tuota yllämainittua americanoa (normikahvin vahvuiseksi vedellä blandattu espresso), mielestäni parempaa kuin Starbucksin suodatinkahvi. Maidot, sokerit ynnä muut löytyvät usein kahvilasta sivupyödältä, joten niitä ei tarvitse välttämättä erikseen ohjeistaa taviskahvia ostaessa.

      Poista
  2. tää on aika vanha postaus mutta jos tilaa caramel creamen (eikö se olekkin ilman kahvia oleva frapuccino) niin tuleeko grande kokoon kermavaahtoa ja tarjoillaanko se semmosessa läpinäkyvässä kupukantisessa mukissa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen juuri näin pitäisi mennä, kermavaahto on oletuksena kaikissa frappucino-juomissa ja muki on juuri tuon tyyppinen :)

      Poista
  3. Oma lemppari on tall skinny vanilla latte. :) Itseäni on hajottanut tosi paljon kun yliopistoni yhteydessä on normaali kahvila (ei siis kulje Starban nimellä), mutta tarjoavat Starbucksin kahveja vähän suppeammalla valikoimalla ja väärillä nimillä. Tuon oman suosikkini joutuu esimerkiksi tilaamaan seuravasti: small latte with skim milk and sugarfree vanilla syrup and without whip, please. Starba sanosto helpottaa ja nopeuttaa asiointia, vaikkei siltä ehkä aina tunnukaan! :)

    VastaaPoista