Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

New Yorkiin saapuminen, vol 2

Tullista ja passintarkastuksesta kuulee joskus villejä kertomuksia. Olen saapunut maahan aina JFK:n kautta, eikä passintarkastuksessa ole pelkillä lomamatkoilla ollut mitään ongelmia. Viisumin kanssa oli pientä hämminkiä, mutta sekin asia selvisi, kun virkailija kysäisi työtoverilta konsultaatiota.

Homma on myös helpottunut sähköisen matkustusluvan (ESTA - Electronic System for Travel Authorization) tultua käyttöön. Tämä systeemi korvasi vihreänvärisen maahantulolomakkeen. Matkustuslupa tulee hakea etukäteen ja se tapahtuu täyttämällä hakulomakke netissä. Matkustuslupa maksaa $14/henkilö ja se on voimassa kaksi vuotta. Lupa tulee käytännössä välittömästi maksun jälkeen, ellet ole vastannut kyllä/ei -kysymyksiin tavalla, joka voi vaatia lisäselvityksiä. Täyttämistä varten tarvitset henkilötietojen lisäksi passisi numeron, lentotiedot sekä osoitteen, jossa majailet ensimmäiseksi (jos olet menossa useampaan paikkaan, riittää siis että ensimmäinen osoite on täytetty). Lomakkeessa kysellään myös mm. terroristijärjestöyhteyksistä, prostituution harjoittamisesta sekä tarttuvista taudeista. Näille kysymyksillä voi hihitellä hiljaa kotona, mutta en suosittelisi niiden kommentoimista maahan saapuessa ;) Itse lomaketta ei välttämättä tarvitse tulostaa ja esittää passintarkastuksen yhteydessä, vaan virkailija etsii tiedot passin avulla. ESTA oikeuttaa 90 päivän mittaiseen matkaan.

Lennon aikana täytettäväksi jää tullilomake, johon merkitään, minkälaisia tavaroita/tuotteita on maahan tuomassa ja paljonko niiden arvo on. Perhettä kohden riittää yksi tullilomake, mutta esimerkiksi ystävän kanssa matkustaessa molemmat täyttävät oman lomakkeen.

Koneesta poistuttaessa seurataan muita ja Immigration-kylttejä. JFK:ssä on suuri tulohalli, jossa on yksi kiemurteleva jono, joka sitten jakautuu useampaan passintarkastuspisteeseen. Virkailija on paikalla ohjaamassa, mille tarkastuspisteelle siirryt jonottamaan.

Itse passintarkastukseen mennään yksitellen, lukuunottamatta saman perheen jäseniä, jotka voivat mennä yhtä aikaa (voi olla, että esimerkiksi avopuolisoita ei katsota vielä saman perhekunnan jäseniksi, vaikka samassa taloudessa asuisivatkin, siinä tapauksessa kiltistä kumpikin omillaan). Passintarkastuksen yhteydessä otetaan sormenjäljet (sormet skannerille ja homma on valmis - nopea toimenpide siis) sekä kasvokuva. Yleisimmät esitetyt kysymykset liittyvät matkan tarkoitukseen ja matkasuunnitelmiin sekä matkan kestoon. Virkailija saattaa myös tiedustella, oletko aiemmin käynyt Yhdysvalloissa ja mikä oli silloin matkasi tarkoitus. Myös perhesuhteet kiinnostavat perheenjäsenten kanssa matkustettaessa ja voit joutua selostamaan, millä tavalla olette sukua. Passiin leimataan päivämäärä, johon mennessä sinun on poistuttava maasta.

Virkailija katsoo passintarkastuksen yhteydessä myös tullilomakkeesi, tekee siihen merkintänsä ja antaa sen sinulle takaisin. Lappu kannattaa pitää kädessä, koska sitä tarvitaan seuraavan kerran heti passintarkastuksen jälkeen itse tullissa. Lappu annetaan tullivirkailijalle, joka katsoo passintarkastajan merkinnät ja niiden perusteella päättää, pitääkö sinun maksaa tulleja tai tehdä lisäselvityksiä. Vasta tämän jälkeen siirrytään tavara-aulaan, jonne matkalaukut tulevat tai ovat jo valmiina odottamassa, jos passintarkastuksessa ja tullissa on mennyt aikaa paljon. Jonotusaika on omalla kohdallani vaihdellut 5-45 minuutin välillä ja riippuu aina siitä, montako lentoa on saapunut samanaikaisesti. Jatkolentoja silmällä pitäen aikaa kannattaa varata reilusti, tunnissa ei millään ennätä ja kaksikin tuntia voi tehdä tiukkaa.

Matkatavarat saatuasi voit jatkaa matkaasi joko jatkolennolle tai kohti määränpäätäsi New Yorkissa. Siirtyminen terminaalista toiseen ja julkiseen liikenteeseen tapahtuu AirTrainilla. Enemmän siirtymisistä löytyy aiemmasta postauksesta: New Yorkiin saapuminen

14 kommenttia:

 1. Hei, kiinnostaisiko yhteistyö kansainvälisen rahoitusalan yrityksen kanssa blogissasi? Jos kiinnostusta löytyy, ota yhteyttä sähkopostitse, ja saat lisätietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että oikein kansainvälisen rahoitusalan yritys. Sama suomeksi taitaa olla pikavippifirma? Ja vielä meedio pitäisi tässä olla, kun sähköpostitse saa lisätietoa, mutta osoitetta ei ole missään näkyvillä :D

   Poista
 2. voi jestas varmaan.!! ja kiitos mahtavasta blogista. Itsekin haaveena matkustella new yorkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääset joskus New Yorkin näkemään, valloittava kaupunki! :)

   Poista
 3. Terve, erinomainen blogi sulla!
  Itselläni hieman tyhmä kysymys mitä en jaksa nyt googlata ja uskoisin, että tästä voi olla muillekkin apua.

  Eihän tuota esta-lomaketta tule täyttää jos matkustaa usa:an viisumilla (esim. Opiskelija[J], diplomaatti [A] jne)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos on apua! :) Viisumin kanssa matkustettaessa ei tarvitse täyttää ESTAa.

   Poista
 4. Hei!

  Tässä tulevaa New Yorkin matkaa fiilistellessä oli blogisi mahtava löytö! Kirjoitat mukaansatempaavasti ja yksityiskohtaisesti hyvistä aiheista. Keep up the good work!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, toivottavasti matka on antoisa! :)

   Poista
 5. Heippa,
  pitääkö Esta päivittää, jos on viime kesänä ollut Nykissä ja menossa jälleen ensi kesänä...?? Ja mitenkähän se tapahtunee...?
  Nöyrä kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ESTA on voimassa muistaakseni kaksi vuotta myöntämispäivämäärästä, joten sitä ei tarvitse uusia. Oman ESTAn voimassaolon voi tarkistaa osoitteesta https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, sieltä löytyy "Retrieve Application" täppä, josta pääsee omia tietoja tarkistelemaan.

   Poista
  2. Kiitos kovasti, käyn tutkailemassa!

   Poista
 6. Kerrot, että pitää täyttää jokin tullilomake ja arvioida omien tavaroiden arvo. Pitääkö tämä todella paikkansa? Pitääkö siinä arvioida omien vaatteiden arvo? Mikä idea tässä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tullilomakkeessa ilmoitetaan maahan jäävien tavaroiden arvo, ei siis esimerkiksi käyttövaatteitasi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tuliaisia tai jos olet pakannut itsellesi matkaevääksi levyn Fazerin sinistä. Käytännössä lomakkeeseen merkitään kaikki semmoinen, jota et aio kantaa mukanasi takaisin. Samoin tullilomakkeeseen merkitään, jos sinulla on suuri määrä rahaa käteisenä ($10,000).

   Sama pätee Suomen tullissa. Kaikki uusi, Suomeen jäävä tavara pitäisi matkan jälkeen tullata, jos se ylittää arvoltaan tietyn euromäärän. Tänne suuntaan ei vaan täytetä erikseen tullilomaketta.

   Poista