Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

maanantai 30. tammikuuta 2012

New Yorkiin saapuminen

Aloitetaan alusta: New Yorkiin lentäessä päädytään yleensä yhdelle kolmesta lentokentästä: LaGuardia (LGA), Newark (EWR) tai John F Kennedy (JFK). Itse olen lentänyt aina JFK:lle. Finnairin suoralento on houkutteleva, joskin todennäköisesti kallein vaihtoehto. Vaihdolla saattaa päästä halvemmalla, mutta matka-aika pitenee huomattavasti.

Oli lentokenttä mikä tahansa, Manhattanille kulku onnistuu julkisilla (halpa vaihtoehto) tai taksilla (hieman kalliimpi vaihtoehto). Kaikista yksinkertaisin yhteys on JFK:ltä, josta pääsee metrolla suoraan Manhattanille. Matka-aika on noin tunnin ja väliä kulkevat A- ja E-train eli sinisen linjan A ja E-metrot. Metroon siirrytään terminaalista AirTrainilla, joka kulkee terminaalien väliä ja vie kahdelle metropysäkille: Jamaica Center (E) ja Howard Beach (A). AirTrain on selkeästi merkitty kyltein jokaisesta terminaalista, joten niitä seuraamalla löytää varmasti perille. AirTrainista metroon siirtyminen maksaa 5 dollaria. Ennen lippuportteja on useita lippuautomaatteja, joista voi ostaa yhdistetyn AirTrain ja metromatkan. Yhteishinta on tällöin $7.25. Metroasemalta löytyy lasikoppi, josta kannattaa heti pyytää "The Map". Metrokartta. Manhattanilla on kätevintä kulkea julkisilla ja metroverkosto on kattava, joten tuosta kartasta tulee paras ystäväsi. Niitä saa ilmaiseksi kaikilta asemilta, joilta löytyy lipunmyynti tai infopiste. Metrosta lisää myöhemmin, joten jatketaan saapumisaiheella.

JFK:ltä kulkee myös Long Island Rail Road (LIRR) suoraan Penn Stationille. Matka on nopeampi ja hieman metroa kalliimpi, mutta tulee halvemmaksi kuin taksimatka. LIRR aseman ohi kuljetaan Jamaica Center metropysäkille mentäessä, joten sen varmasti huomaa. Asemalla on automaatteja, joista liput ostetaan. Liput voi staa myös junasta, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia. Automaatista hankittuna lippu maksaa n. $6-9 riippuen kellonajasta.

Taksi on todennäköisesti kaikkein vaivattomin tapa matkustaa, etenkin matkatavaroiden kanssa. Niitä löytyy terminaalien edestä. Busseilla en ole koskaan lentokentälle kulkenut, joten en sen enempää osaa niistä sanoa. Vertailuna matkustusvaihtoehtojen kokonaishinnat:

Taksi: $45 könttämaksu + tie/siltatullit, joista kuljettajan tulisi kertoa etukäteen. Yleensä parin dollarin arvoisia ja riippuu siitä, mitä kautta Manhattanille ajetaan. Mittarin ei kuitenkaan tulisi juosta, vaan $45 on ennalta määritelty maksu. Maksuun tulee lisäksi vielä tippi, joka on 10-20% prosenttia. Lyhyellä matematiikalla laskettuna loppusummaksi tulee siis jotain 50-60 dollarin välillä.

LIRR: AirTrain $5 + LIRR-lippu automaatista $6-9. Eli halvimillaan $11, kalleimmillaan $14.

Subway: AirTrain $5 + Single ride fare $2.25 = $7.25

(Hinnat perustuvat tammikuun 2012 tietoihin, joten jos luet tätä blogia tuhannen vuoden päästä, kannattaa ehkä tarkistaa lippujen hinnat vielä erikseen). 

Newarkin lentokenttä sijaitsee New Jerseyn puolella, mutta sieltä pääsee Manhattanille junalla. Penn Stationille kulkee sekä Amtrak että NJ Transit junat. Myös Newarkilla on samantyyppinen AirTrain kuin JFK:llä ja siitä siirtyminen junaan kustantaa $5.50. NJ Transitin junalla pääsee n. $12 dollarin lipulla, Amtrak saattaa maksaa yli tuplasti tuon verran, joten kannattaa olla tarkkana, minkä yhtiön junaan nousee. Takseissa ei ole samanlaista ennalta määrättyä hintaan kuin JFK:ltä, joten riippuen määränpäästä ja liikenteen määrästä, taksimatka Newarkilta voi nousta jopa $80 luokkaan.

LaGuardiaan en ole koskaan tutustunut, sinne ei taideta kansainvälisiä lentoja edes lentää.

Tästä tuli nyt aika asiapitoinen ensimmäinen varsinainen postaus, mutta tulipahan selostettua perinpohjin tämä saapumishomma. Olen itse suosinut julkisilla kulkemista ja JFK:ltä useimmat matkat olen taittanut metrolla. Älä anna asemalla viihtyvien rottien, kuumuuden ja pahan hajun pelästyttää, siitä voi matka jatkua vain parempaan suuntaan ;)

16 kommenttia:

 1. Miten suosittelisit siirtymistä julkisilla JFK:lta Newarkiin? Hotelli on lähellä Newarkia, ja sieltä jatkamme muutaman päivän päästä eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs ole tuollaista siirtymistä koskaan tehnyt, mutta julkisillä lähtisin varmaan Penn Stationin kautta. Käytännössä siis JFK:ltä joko metrolla tai LIRR-junalla Penn Stationille ja sieltä NJ Transit junalla sitten Newarkiin. Aikaa saa varata varmasti pari tuntia, mutta muuten helpohko reitti. Ainoa haaste ehkä Penn Stationilla harhailu, mutta kyllä siellä on opasteet, jotka kertoo, mistä NJ Transit junat lähtevät ja lipunmyyjä kyllä osaa sitten neuvoa eteenpäin.

   Poista
 2. Hei,

  Pitäisi päästä JFK.lta 34th streetille (park avenuen ja madison streetin väliin), ilmeisesti metroa joutuu vaihtamaan? Miten suosittelisit matkustamaan? Onko metro turvallinen lauantaina kuuden aikaan illalla?

  Ps. Todella hyvä tämä sinun blogisi!!! Kiitos monista hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla! :)

   Metro on turvallinen mielestäni kellonympäri, joskus olen JFK:ltä matkustanut aamuyöllä 4 aikaan ja ihan yhtä turvallinen olo kuin päivälläkin.

   Tuohon määränpäähän suosittelisin E-metroa JFK:ltä ja vaihtoa vihreän linjan 6-metroon Lexington Ave/53 Street asemalla. Asemalta on siirtymäreitti vihreän linjan 51 St asemalle, joten seuraat vaan uskollisesti niitä 6-metron kylttejä ja sitten downtown laiturilta hyppäät kyytiin. Pois 33. Street asemalla, joka on Park Avenuella.

   Poista
  2. Kiitokset pikaisesta vastauksestasi! Enköhän selviydy tuosta noin hyvillä ohjeilla:) Olen tosiaan ensimmäistä kertaa New Yorkiin menossa nyt tulevana lauantaina...hieman hirvittää:)

   Poista
  3. Varmasti selviydyt, tämä on hirvittävän helppo kaupunki :) Jos reissun aikana jokin asia mietityttää, multa saa kysellä kun tosiaan täällä paikan päällä olen. Tosta blogin sähköpostiosoitteesta saa ainakin helposti kiinni :)

   Poista
  4. Laitan osoitteesi muistiin:) Kiitokset!!! Sellaista vielä kysyisin, että kumpaa suosittelet näköalapaikaksi; top of the rockia vai empire state buildingia...vai kannattaako tsekata molemmat? Ja vielä luin blogistasi, että luottokorttisi ei toiminut, mikä oli pankki ja saitko sen toimimaan? Tuo olisi "kauhuskenaario" minulle;)

   Poista
 3. Jos nyt täysin rehellisiä ollaan, mulla ei ole vielä koskaan ollut kärsivällisyyttä jonottaa Empire State Buildingiin, joten ehdottomasti suosittelen mieluummin Top of the Rockia. Se on noista kahdesta halvempi vaihtoehto ja lipun voi ostaa etukäteen tietylle kellonajalle, jolloin voi marssia suoraan hissiä odottamaan.

  Kortti tosiaan kiukutteli täällä ensimmäisen viikon aikana ja Nordea ei ensin osannut sanoa, miksi kortti ei toimi. No syy siihen oli Luottokunnan asettama käyttöesto, josta tuli ilmoitus postitse vasta n. viikko sen jälkeen kun se oli asetettu, eli olin jo ehtinyt poistua maasta. Luulivat mokomat, että kortti oli varastettu. Enpäs ollut kovin iloinen asiasta, mutta kortti toimi välittömästi sen jälkeen, kun Luottokunnasta soittivat ja kerroin heille olevani samassa paikassa kuin korttini. Kannattaa siis jonkin verran varata käteistä mukaan, ihan jos sattuu kohdalle tämmöinen iloinen ylläri. Mulla on onneksi useampi kortti olemassa, joten hätää ei sinänsä ollut.

  VastaaPoista
 4. Onneksi sait kortin toimimaan! Käteistä aioin tosiaan huomenna käydä vaihtamassa...voisin pommittaa sinua kysymyksillä vaikka kuinka, mutta tässäpä tulisi (ainakin toistaiseksi) viimeinen, mistä noita top of the rock ennakkolippuja voi ostaa? Itse rakennuksesta vai jostain muualta/netistä?

  Mukavaa syksyä ja New York aikaa sinulle!!! Tosiaan harvoin törmää näin hyvään blogiin!!!

  VastaaPoista
 5. Pommita pois :) Top of the Rock lippuja saa sekä netistä että paikan päältä Rockefeller Centeristä. Yleensä oon ite yrittänyt katsoa vähän sään mukaan ja ostanut lipun joko samalle päivälle tai seuraavalle.

  Mukavaa matkaa sinulle, tämä on upea kaupunki, joten toivottavasti nautit! :)

  VastaaPoista
 6. Eli tästä löytyi tämä meidän viestittely:) Kiittelinkin sinua jo toista kautta, mutta kiitokset vielä ja mukavaa kesän odotusta:)

  VastaaPoista
 7. Moi Reetta, osaisitko suositella keskihintaista hotellia mahd. lähellä Central Parkia. Lehdistä saa lukea nykyään kauhutarinoita luteiden valloittamista hotelleista. T. Ensimmäinen Nykin matkaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En ole koskaan Central Parkin kulmilla majoittunut, mutta katselin muutamia vaihtoehtoja, joita voisin itse harkita. Lähtisin katselemaan ensisijaisesti Upper West Sidelta jotain hotellia, helppo vertailla hintoja Hotels.comissa, kun hakee ensin päivämäärillä ja sitten hakutuloksista rajaa alueiksi Keskuspuisto ja Upper West Side. Sieltä löytyi ainakin NYLO, Park Lane Hotel ja Excelsior Hotel, jotka olivat keskihintaa ja joissa ei ole raportoitu olevan luteita (katsottu bedbugregistry.com -raportit, ei toki satavarma takuu mutta antaa ainakin suuntaan.

   Poista
 8. Moikka,
  jos menee Manhattanilta metrolla Jamaicaan ja haluaa vaihtaa Airtrainiin, niin saako automaatista ostaa pelkän Airtrain -lipun? Kiitos jos ehdit vastailla!
  Annika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saa, ennen AirTrain -portteja on lippuautomaatteja!

   Poista
  2. Kiitos Reetta!!!
   Annika

   Poista