Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Ruokakaupat

Yllättävää kyllä, Manhattaniltakin löytyy ihan perinteisiä, rehellisiä supermarketteja ja ruokakauppoja. Juomia ja säilykkeitä toki saa ostettua myös pienistä deli-myymälöistä, mutta jos haluaa hieman halvempia hintoja ja harrastaa elintarvikebongausta, kannattaa etsiä käsiinsä joku seuraavista ruokakaupoista:

Whole Foods Market - orgaaniseen ja luomuruokaan erikoistunut kauppa. Mm. Union Squaren tuntumassa loistava sijainti.

Gristedes - Normi ruokakauppa, vastaa meidän perus K-markettia

Food Emporium - Hyvä valikoima, muutama hyvä sijainti

Key Food - Manhattanin sijainnit hieman sivussa sieltä, missä turistina normaalisti pyörii, mutta kannattaa poiketa, jos tielle osuu.

Dean & Deluca - gourmet-ruokakauppa, paras vertailukohde ehkä Stockmann Deli.

Muutama muu, joissa itse en ole käynyt: Trader Joe's, Fairway Market, D'Agostino's Supermarkets Inc


Ruokakaupat eivät Manhattanilla ole mitenkään hirveän suuria verrattuna esikaupunkialueiden hypermarketteihin, mutta ajavat asiansa siltä osin, mitä nyt lomalla voi elintarvikkeita tarvita. Itse mielelläni käyn ruokakaupassa ihan vain ihmettelemässä paikallista tarjontaa ja kadehtimassa esimerkiksi He-Vi-osastojen tarjontaa. Hedelmistä puheen ollen, jos niitä esimerkiksi välipalaksi ostaa, vaakoja on useimmiten turha etsiä, vaan myyjät punnitsevat ja hinnoittavat ostokset kassalla. Myyjä myös pakkaa ostokset valmiiksi "muovikasseihin". Verrattuna suomalaisiin muovikasseihin, näiden amerikkalaisten rimpuloiden kestävyys on nolla - niitä kertyy siis ihan perusostoksillakin MONTA, koska tuotteita ei voi muutamaa enempää pakata yhteen kassiin. Joskus olen osan ostoksista pakannut omaan reppuuni ja saanut osakseni kummastelevia katseita, kun ei myyjän palvelu ja muovikassit kelpaa.

10 kommenttia:

  1. Oi että, kiitos taas tästäkin postauksesta! Ruokakauppojen tietoja yritettiinkin metsästää juuri muutama päivä sitten. Lento New Yorkiin lähestyy "uhkaavasti" ja pitää vielä käydä koko blogi kertaalleen läpi ennen kuin uskaltautuu matkaan! ;)

    Edelleenkin jännittää, osaako sitä antaa tippiä oikeille ihmisille, jääkö joku saamatta (mitä jos ostetaan hodari tai pitsa kojusta, tipataanko silloin?), miten sieltä starbucksista osaa tilata tavallisen suomalaisen kahvin maidolla, mitä vastataan kun paikalliset tervehtivät "Hi! How are you!?"

    Apua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tuo lähdön odotus on kyllä samanaikaisesti maailman ihanin ja ärsyttävin tunne :D Mulla odotusta seuraavaan reissuun jäljellä melkein 6 kuukautta ja nyt jo tuntuu, ettei tiedä miten tässä nyt saa ajan kulumaan.

      Tuo tippaaminen on tosiaan vähän semmoinen kinkkinen juttu, enkä itsekään ole vielä täysin oppinut, kenelle kaikille pitäisi rahaa olla syytämässä. Tärkeimmät varmaan ravintolat ja taksit. Kojuista, kioskeista ja kahviloista ostettaessa tippiä ei useimmiten jätetä, mutta esim Starbuckseissa on kassalla tippikulho, johon voi halutessaan jättää vaikka vaihtorahat, mutta kukaan ei suutu, jos kulhoon ei mitään jätä. Hodarikärryn myyjälle voi sanoa, että keep the change, jos vaihtoraha on pieni summa, mutta en usko, että hänkään mieltä pahoittaa, jos maksaa tasarahalla. Voihin niitä dollarin seteleitä toki ojennella kiitoksena palvelualtiudesta melkein kenelle tahansa, joten epäselvät tilanteet oman valinnan mukaan.

      Starbucksissa ihan tavis kahvin saa tilaamalla simppelisti "tall/grande/venti coffee, please". Myyjä antaa kahvin tiskiltä, jonka jälkeen siirrytään sivupöydälle, jossa on hopeisissa termareissa maitoa ja kermaa, mausteita (mm. kanelia), vihreitä pillejä ja makeutusaineita. Sieltä voi jokainen valita kahviinsa sopivat lisäkkeet.

      Small talk -kulttuurista onkin ollut tarkoitus jokin postaus tehdä, mutta lyhykäisyydessään tuohon how are you -kysymykseen vastataan juuri niin kuin jo ehkä ala-asteella on opetettu: "I'm fine thank you, how are you." Saatat saada vastaukseksi samanmoisen "I'm fine, thank you". Sen kummemmin asiaa ei tarvitse miettiä, koska ketään ei rehellisesti ihan oikeasti kiinnosta, mitä ventovieraalle ihmiselle kuuluu, joten siitä syystä vastaus on aina positiivinen. Hieman teennäinen tapa, mutta siihen tottuu. Ja tosiaan voi varautua siihen, että tuon kysymyksen kuulee melkeinpä kaikkialla, jossa on asiakaspalvelun kohteena - eli myös kaupan kassa ja ravintolan tarjoilija saattaa kuulumisia udella :)

      Poista
    2. Mahtavaa, kiitos jälleen tuhannesti! :) Ja tsemppiä oman reissun odottamiseen! :)

      Poista
  2. Kiitos taas hyvistä vinkeistä. Elokuussa mennään New Yorkiin ja sen jälkeen viideksi viikoksi ajelemaan kohti länttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Road trip Amerikan halki on itselläkin suunnitelmissa :)

      Poista
  3. Perussääntö tippaamiseen; kaikkialla, missä on pöytiintarjoilu maksetaan tippiä 15-20% laskun loppusummasta. Starbucksissa, deleissä, kojuissa ei ole pakko tipata, vaihtorahakolikot voi toki tiputtaa "tippikuppiin".

    Budjettiin on hyvä varata tippirahaa ruokapaikkojen lisäksi mm. taksikuskeille (15%), hotellin siivoojalle (1-2$/päivä/hlö), jos satut käymään kampaajalla tai manikyyrissä, näissäkin tipataan n 15%...

    Dean & Deluca Sohossa on mieliliikkeitä New Yorkissa, vaikkei mitään ostaisikaan, siellä täytyy käydä fiilistelemässä. Whole Foodsit ja Fairwayt ovat laadukkaita ruokakauppoja. Pienet, paikalliset luomu/lähiruokatorit ovat lisääntyneet huimasti eri puolilla kaupunkia. Käyn kaikilla matkoilla aina mielelläni ruokakaupoissa, ostamassa tuliaisia ja vähän tutkimassa paikallisia tuotteita.

    Muutama mainitsematon; Westside market on pieni, laadukas ruokakauppaketju, Upper West Sidella on maineikas Zabar's,

    VastaaPoista
  4. Mainitsematta jäivät vielä Mario Batalin Eataly; iso ruokahalli/ravintolakokonaisuus Flatrion Disrtrictillä ja Chelsea Market, entiseen keksitehtaaseen rakennettu herkkukauppahalli Higline Parkin lähistöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lisäyksistä! Jäihän tuosta puuttumaan vielä myös C-Town Supermarket, joita on Brooklynissa ja Bronxissa paljon, mutta Manhattanillakin kyllä useampikin.

      Poista
  5. Suosittelen ehdottomasti kaikille whole foodsin ystäville tätä mainittua traders joeta. Hintataso huomattavasti halvempi kuin whole foodsissa.

    VastaaPoista