Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

torstai 7. kesäkuuta 2012

Leffateatterit

Monien leffojen ensi-illat tuppaavat olemaan USA:ssa ennen Suomen ensi-iltoja. New York on leffateattereita täynnä ja etenkin pidemmillä matkoilla leffassa käynti voi olla mukava sadepäivän aktiviteetti. Tekstityksiä ei luonnollisestikaan ole, mutta siinähän se englanninkielentaito harjoittuu. Elokuvia löytyy vähän jokaiseen makuun, sillä suurien elokuvateatteriketjujen kaupungista löytyy paljon pienempia teattereja, joissa pyörii klassikkoja, indie ja muita pienempiä yleisöjä vetäviä leffoja.

Suuret elokuvateatteriketjut, kuten AMC, Clearview's Cinema ja Regal ovat helpoiten katukuvasta spotattavissa ja näytösvalikoimaa riittää koko päivälle. Esimerkiksi Times Squarella 42. kadulla 7. ja 8. avenuen välissä ovat AMC Empire 25 ja Regal vastakkaisilla puolilla katua. Näissä kahdessa teatterissa pyörii todennäköisesti tuorein elokuvaohjelmista ja uusimmat ensi-illat. Nämä suuret teatterit ovat jo massiivisuutensa puolesta nähtävyyksiä. Teattereissa on useita kerroksia ja kymmeniä saleja. Jokaisessa kerroksessa on kioski, josta voi ostaa leffaeväitä.

Lippuihin ei yleensä tule paikkamerkintöjä eli nopeat syövät hitaat ja vievät parhaat paikat. Päivänäytökset ovat usein tyhjempiä kuin iltanäytökset, joten hyvällä tsägällä elokuvasta pääsee nauttimaan aamupäivällä melkein tyhjään saliin. Lippujen hinnat pyörivät sekä isoissa että pienissä teattereissä yli $10 tienoilla, muistaakseni $13 taitaa olla aikuiselta aika normihinta. Limut ja popcornit eivät myöskään hirveän halpoja ole, popcornastiat suurinpiirtein saman kokoisia kuin täällä Suomen maassa mutta juomat sitten huomattavasti suurempia.

Elokuvien ikärajat kannattaa tarkistaa, Suomessa ne tuntuvat yleisesti olevan hieman alemmat. USA:n elokuvaikärajat ovat seuraavat:

G (General Audiences) - S (Sallittu kaikenikäisille)
PG (Parental Guidance Suggested) - Aikuisen harkintaa suositellaan
PG-13 - Aikuisen harkintaa suositellaan erityisesti alle 13-vuotiaiden kohdalla
R - Alle 17-vuotiaat vain aikuisen seurassa
NC-17 - Kielletty kaikilta alle 17-vuotiailta

Lisää elokuvateattereihin liittyvää voi katsella vaikka osoitteesta http://www.nyc.com/movies/ , josta löytynee kaikki New Yorkista löytyvät elokuvateatterit sekä elokuvat, jotka tällä hetkellä pyörivät.


Google Maps näyttää ystävällisesti New Yorkin elokuvateatteritarjonnan yhdellä kartalla, josta voi katsella sijainniltaan sopivaa teatteria helposti:


View Larger Map

5 kommenttia:

 1. Me käytiin kaverini kanssa katsomassa New Yorkissa Confessions of a shopaholic, ja voi sitä riemun ja hihkumisen määrää kun elokuvassa oli pari suomenkielistä lausetta :D Sali oli aikalailla samaa kokoluokkaa kun Suomen isompien kaupunkien elokuvateattereissakin, mutta ne penkit! Ne oli niin leveät, niinkuin nojatuolit, että niissä mahtui vääntyilemään hieman isompikin ihminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Penkit on tosiaan mukavat ja niihin kelpaa kyllä leffan ajaksi upota ja jalkatilaakin on yleensä riittävästi.

   Poista
 2. Voihan sitä käydä leffassa New Yorkissakin. Tiedätkö miten näytökset ovat myytyjä. Pääseekö suoraan ennen leffan alkua vai pitääkö varata liput etukäteen?

  Kerran käytiin elokuvissa jossain pikku paikakunnalla, jossa oli vähän outo käytäntö. Siellä ihmiset jonotti ulkona leffoihin ja sitten ovelta kuulutettiin mihin leffaan pääsee ja sitten joku teatterityöntekijä vei jonon oikeaan saliin, jossa ovella tarkistettiin vielä liput. Me tultiin juuri ennen elokuvan alkamista, ovet oli kiinni, eikä ketään näkyvissä. Sitten sieltä onneksi tuli yksi ihminen, joka vei meidät oikeaan saliin. Vähänkö tuntui hölmöltä. No seuraavan kerran ollaan ajoissa paikalla, jotta saadaan hyvät paikat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutuusleffojen iltanäytökset saattavat hyvinkin olla loppuunmyytyjä, joten niihin kannattaa liput käydä hakemassa ennakkoon. Isoissa teattereissa on lipunmyyntiautomaatteja, joista voi haluamaansa näytökseen ostaa liput suhteellisen näppärästi, mutta sama onnistuu toki myös lipunmyyntipisteessä, joka löytyy varmasti teatterin aulasta. Päivänäytöksiin voi lippuja saada hyvin vielä juuri ennen näytöksen alkua. Ennakkoon hankittuja lippuja ei varata, vaan ne lunastetaan suoraan ja niitä näyttämällä teatteriin pääsee myöhemmin sisälle.

   Nuo pienten paikkakuntien käytännöt voivat olla aika kirjavia, mutta Nykin isoissa teattereissa homma toimii pitkälti kuten Suomessa :)

   Poista