Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Maksukortit

Luottokortit ovat näppärä tapa maksaa ostokset, mutta yllättävää kyllä, ne eivät ihan joka paikassa käy. Esimerkiksi monissa pienissä ravintoloissa ja dinereissa hyväksytään vain käteismaksuja. Lisäksi käteistä pitäisi aina olla tippaamista varten - tarjoilijoille, taksikuskeille, hotellien laukunkantajille jne. Useimmat hotellit vaativat varaukseen luottokortin ja autovuokraamoilla taitaa olla pitkälti sama linja. Mukana matkalla kannattaa siis olla sekä käteistä että luottokortti.

Luottokortti toimii rahannostoon automaateilla. Amerikkalaiset käyttävät pankkeja paljon, koska nettipankit ovat vielä hyvin alkeellisia. Suuri osa yrityksistä ja yksityishenkilöistä puljaa shekkien kanssa. Tästä syystä pankkeja on paljon (esim. Chase, CitiBank, Bank of America, Wells Fargo, Capital One), joten rahan nostaminen ei pitäisi olla ongelma. Pankeissa saattaa olla erillinen aula, joka aukeaa näyttämällä korttia lukijaan ulkopuolella. Kortin kadottamisen riski automaattiin on minimaalinen, sillä kortti dipataan sisään ja vedetään sen jälkeen heti ulos, jonka jälkeen automaatti kysyy tunnuslukua. Automaatti ei siis voi imaista korttia sisäänsä, vaikka olisitkin hidas lukemaan ruudun tekstejä. Nostoista menee ilmeisesti jonkinlainen korvaus pankin taskuun, joten ei välttämättä kannata ihan hirmuisen pieniä summia päivittäin nostaa. Meille tutumpia Otto-automaatin näköisiä laitteita on jonkin verran rakennusten seinissä, mutta varmin tapa löytää automaatti on etsiä pankki.

Isoissa kaupoissa on pääosin maksupäätteet, joita käytetään korttimaksuja tehdessä. Magneettinauha viedään silloin lukijan läpi ja lukijoissa on näyttö, johon tulee tiedot maksusta. Päätteessä on kiinni pieni kynän näköinen osoitin, jota käytetään maksun hyväksymiseen ja elektroniseen allekirjoitukseen. Kuittia ei tällöin tulosteta allekirjoitettavaksi, vaan allkirjoitus printtautuu suoraan maksupäätteeltä. Ennen allekirjoitusta laite kysyy, onko maksu credit vai debit -kortilla tehty. Jos maksupäätettä ei ole, myyjä hoitaa maksun kortilla kassapäätteen kautta ja tulostaa kuitin allekirjoitettavaksi.

Luottokortit toimivat yleensä poikkeuksetta, mutta debit -kortit (Visa Electron tai Debit-tunnuksella varustettu kortti) ovat oma lukunsa. Jonkin verran olen niitä reissatessani käyttänyt ja koska Electron käsitteenä ei ole amerikkalaisille tuttu, on korttia joskus pitkään ihmetelty. Sellainen mielikuva minulla kuitenkin on, että automaatin tai päätteen kysyessä "credit" vai "debit", eli luotto vai suoraveloitus, suomalaisten debit-korttien kanssa on joskus pitänyt valita "credit", jotta maksu onnistuisi. Debit-vaihtoehdon valittaessa seuraava kysymys on yleensä postinumero maksuvarmistusta varten, ja kun eivät pysty suomalaisiin pankkeihin varmistusta lähettämään, ei maksu mene läpi. Credit-vaihtoehdolla maksu onnistuu ilman erillistä varmistusvaihetta, vaikka se meneekin loppupeleissä tililtä suoraveloituksena.

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitos mahtavasta blogista. Siitä on saanut hyviä vinkkejä tulevaa matkaa varten.:) Mutta yks kysymys tuli näistä maksukorteista mieleen. Et pystyykö Visa Debit korteilla nostamaan automaateista rahaa? Et pystyykö niillä maksaan siel sit ollenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa postauksessa tuo viimeinen kappale käsitteleekin juuri näitä debit-kortteja. Kyllä niillä saa rahaa nostettua ja maksettuakin. Electron-nimellä varustetun kortin sijaan kannattaa matkassa olla Debit-nimellä varustettu kortti. Jos maksun tai noston kanssa ongelmia, kokeile valinnoista credit debitin sijaan, niin pitäisi onnistua.

   Poista
 2. Hei!

  Voiko New Yorkissa nostaa automaatista käteistä VISA credit/debit -kortilla debitiltä? Vai meneekö kaikki nostot luotolta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on semmoinen mielikuva, ettei välttämättä credit/debit -kortilla onnistu debit nostot, mutta en ole ihan satavarma. Kannattaahan ainakin yrittää. Automaatti kertoo varmasti, jos tapahtuma ei onnistu. Korttihan sinne ei missään vaiheessa voi jäädä kiinni, joten automaateilla voi rauhassa kokeilla, miten sieltä rahaa ulos saa. Pelkällä debit kortilla nostot menevät debit-puolelta, vaikka automaatti hyväksyisikin käsittelyn vain credit-valinnalla.

   Poista
 3. Hei,

  itselläni on hyvät kokemukset Visa Electronista New Yorkissa neljän viikon matkaltani. Kortti kävi aivan joka paikassa siellä missä tavallinenkin Visa kelpasi. Electron toimi aivan samalla tavalla kuin kotonakin, eli ostoksista meni ensin varausmaksu ja sitten muutaman päivän jälkeen summa veloitettiin oikeasti tililtä. Ainoa ero tosiaan oli, että kortti piti "ilmoittaa" credit-kortiksi automaatin tai maksupäätteen sitä kysyessä (useimmiten ei kysynyt).

  Sen luin jostain, että kaupoissa ei kannata kysellä Electronin kelpaamista vaan muita mutkitta ojentaa kortti myyjälle tai käyttää lukijassa, koska Electron todellakin on vieras käsite amerikkalaisille. Kysyjä saattaakin sen vuoksi saada kieltävän vastauksen, vaikka kortti tosiasiassa kelpaisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kokemus, kun joskus Electronilla olen maksellut. Credit-puolelta meni läpi vaikka myyjä joskus pyöritteli päätään ja mietti, mikä tämä tämmöinen kortti on. Nykyään taitaa tosin Electronit korvautua debit-korteilla, juuri tämän kansainvälisyyden takia.

   Poista