Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Katutaiteilijat

Katutaiteilijat ovat varsin yleinen näky New Yorkin kaduilla ja etenkin paikoilla, jossa liikkuu paljon turisteja. Metroasemilla voi usein nauttia/kärsiä musiikkiesityksistä. Osa asemilla soittamista yhtyestä on kaupungin toimesta sinne hommattu ja heille varattu tietty paikka (esim 42nd St/Times Squarella), ja näiden artistien musiikkia jää mielellään kyllä kuuntelemaan pidemmäksikin aikaa. Ehdoton suosikkini on rumpali, joka rumpujen sijaan käyttää muoviämpäreitä. Hänet tunnetaan nimellä Peter Rabbit ja on kierrellyt muuallakin esittelemässä taitojaan, mutta New Yorkistakin hänet voi vielä silloin tällöin bongata.

Tanssiesitykset, erityisesti breakdance ovat taiteenlaji, johon törmää myös usein niin kaduilla, metroasemilla kuin jopa metroissakin. Tanssipoppoita kiertää metrovaunujen sisätiloissa viihdyttämässä matkustajia ja hyvin luonnistuu tangoilla kieppuminen ja pienessä tilassa käytävälläkin tanssiminen. Todella monet näistä katutanssijoista ovat mielettömän lahjakkaita ja siksi ainakin itse pysähdyn seuraamaan aina hetkeksi, jos kadulla jotain tanssinoloista liikehdintää näkyy. Joku yleensä kerää katsojilta vapaaehtoisia lahjoituksia sankoon tai muuhun astiaan ja dollarin tai kahden antaminen on kohteliasta, kun ämpäri omalle kohdalle osuu.

Sekä Times Squarella että Union Squarella moni maalari ja piirtäjä yrittää tienata lisätuloja myymällä turisteille taidettaan. Spray-maalarit ja karikatyyripiirtäjät lienevät tavallisin näky. Heidän kanssaan kannattaa sinä mielessä olla varovainen, että hinnoittelu saattaa olla hyvinkin harhaanjohtava. Esimerkiksi karikatyyripiirtäjät mainostavat itse kuvalle $5 hintaa, mutta unohtavat usein mainita, että suojaava kehys kuvaan maksaa $20. Itse olin sen verran ikävä ihminen, että maksoin ainoastaan ensiksi sovitun $5 kuvasta ja jätin kehyksen ostamatta, kun pikkuveli matkamuistoksi piirroksen itsestään halusi. Hyvin se säilyi kotiin asti ilman suojaavaa kehystä, vaikka hiilellä tehty olikin. Näiden taiteilijoiden taitotaso on hyvinkin vaihteleva, eivätkä esillä olevat esimerkit yleensä ole kyseisen taiteilijan kynästä laisinkaan.


Kaduilla kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki, täysin ilmaista ja korkeatasoista viihdykettä on tarjolla paljon. Samaisesta syystä oma aikataulukin kannattaa pitää sen verran löysänä, että on aikaa jäädä pällistelemään tätäkin tarjontaa.

2 kommenttia:

 1. Hei,

  olen Emmi ja olen töissä kansainvälisellä talousalan yrityksellä. Olen teihin yhteydessä koska luottokorttipalveluidemme promotoimiseksi olemme tarjonneet matkailuaiheisille nettisivuille ilmaiseksi artikkeleita. Artikkelit ovat informatiivisia eivätkä kaupallisia, eikä yrityksen nimeä tarvitse niissä mainita. Teiltä toivoisimme vain, että laittaisitte omilta sivuiltanne linkin meidän kotisivuillemme.

  Ystävällisin terveisin,

  Emmi Rahikka
  emmi.rahi@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi jestas, kiitos vaan mutta passaan tällä kertaa.

   Poista