Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

torstai 14. elokuuta 2014

Päivämatka: Six Flags Great Adventure

Heti kärkeen sanottakoon muutama yleinen asia amerikkalaisista huvipuistoista. En ole vielä törmännyt yhteenkään suurempaan huvipuistoon, jonka alueelle pääsisi ilman täysihintaista pääsylippua. Toisin sanoen, jokaisen mukana olijan on maksettava sama pääsylippu, aikoi käyttää laitteita tai ei. Särkänniemihän kokeili tätä mallia huonolla menestyksellä, joten se ei selkeästi meitä suomalaisia miellytä ja ymmärrän kyllä hyvin miksi. Tähän pitää kuitenkin taipua, jos mielii esimerkiksi Six Flagsissa käydä pyörimässä.

Näkymä parkkipaikalta

Six Flags on huvipuistoketju. Six Flags Great Adventure -puisto sijaitsee New Jerseyn puolella Jacksonissa. NJ Transit 308 -bussilinja liikennöi suoraan New Yorkin Port Authority Bus Terminalista. Linjan aikataulu löytyy osoitteesta http://www.njtransit.com/pdf/bus/T0308.pdf ja edestakaisen matkan hinta on n. $25. Tällä hetkellä lipun hinta on aikuiselta $65.99 ja lapsilta $39.99 (lapsilipulla pääsee sisään, jos pituutta on alle 54 tuumaa eli n. 137 cm). Kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat eivät tarvitse lippua.

Puistoon saapuessa suoritetaan turvatarkastus, jossa tarkistetaan laukun sisältö ja kävellään metallinpaljastimen läpi. Alueella ei saa tuoda omia ruokia tai juomia. Huvipuiston alueella on käytössä myös eräänlainen pukukoodi. Uima-asuissa ei saa liikkua kuin vesipuiston alueella ja päällä ei saa olla vaatteitta, joissa on loukkaavia tai törkeitä tekstejä tai kuvia (kuvittelisin, että tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi kirosanat, keskisormet ja muut vastaavat). Puiston alueella ei myöskään saa olla ilman paitaa tai jalkineita.

Suurimmassa osassa suuria vuoristoratoja ei ole mahdollista jättää tavaroita säilytykseen, joten ne kannattaa suosiolla jättää säilytyslokeroihin, joita voi päivän ajaksi vuokrata. Tämä tuotti pientä päänvaivaa, kun olin yksin liikkeellä halusin kuitenkin pitää varmuuden vuoksi puhelimen mukana koko ajan, eikä vaatetuksessani sattunut olemaan yhtäkään suljettavaa taskua. Taitelinkin kännykkä farkkujen taskussa vuoristoratojen kieputuksessa ja toivoin, ettei se pääse luiskahtamaan ja putoamaan.

Puistoalue on suuri ja siirtymisiin menee aikaa. Kun puisto alkaa täyttyi iltapäivällä äärimmilleen, kasvavat myös jonot. Aamupäivä sujui oman vierailuni aikana mukavasti ja laitteisiin pääsi puolen tunnin jonotuksella, mutta iltapäivällä jonot alkoivat kasvaa 2-3 tunnin mittaisiksi. Joka päivä on myynnissa rajoitettu määrä Flash Pass -lippuja, joilla saa vyötärölle kiinnitettävän vempaimen mukaansa. Flash Passeja on eritasoisia, mutta perusajatus oli, että halvemmalla tasolla sait varata ajan, jolloin pääset johonkin tiettyyn laitteeseen ja kalliimmalla versiolla pääset milloin vain jonon ohi suositumpiin laitteisiin. Itse jonoissa kärvisteltyäni suosittelesinkin melkein sijoittamaan Flash Passiin, jos aikoo ottaa huvipuistosta kaiken irti.

Six Flagsissa kannattaa ehdottomasti ainakin katsastaa Kingda Ka, joka on Pohjois-Amerikan korkein ja nopein vuoristorata. Vauhtia on yli 200km/h, kun laite syöksyy ylöspäin 90 asteen kulmassa. Toinen kokeilemisen arvoinen laite on El Toro, joka on puisten vuoristoratojen aatelistoa. Linnanmäen vuoristorata on melko kesy verrattuna El Toroon, jonka jyrkät dropit ja yli 110 km tuntinopeus saattavat muistojen lisäksi jättää myös mustelmia, sen verran brutaalia meno välillä on.

308 bussilla pääsee siis kätevästi edestakaisin, ainakin teoriassa. Itselleni vierailustani kehkeytyikin nimeen sopivasti isompikin seikkailu. Puistoon pääsy oli helppoa, bussi toi suuren hiekkakentän laidalle, johon oli valmiiksi merkitty myös takaisinlähtö pysäkit. Sen verran minulla on kokemusta paikallisen bussiliikenteen toimivuudesta, etten ihan satavarmasti uskalla siihen koskaan luottaa ja siksi pohdinkin heti, miten käy huvipuiston sulkemisaikaan, jos kaikki halukkaat eivät mahdukaan bussiin. Päätin jo ennakkoon siis lähteä hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa. Päätöstä helpotti se, että satuin puistoon Halloweenin aikaan, ja käynnissä oli illan kestävä Fright Night -tapahtuma, jonka tarkoitus oli lähinnä pelotella puiston asikkaita puolikuolleeksi. En ole tätä pelon tunteen mielekkyyttä koskaan oikein sisäistänyt ja luikin karkuun, kun ensimmäiset zombiet ja viikatemiehet ilmestyivät pimeydestä kuljeskelemaan pitkin puistoa.

Tähtäsin pysäkille hypätäkseni bussiin 308, jonka oli siis määrä ajaa suoraan Port Authorityyn. Aikataulun mukaista bussia ei tietenkään koskaan näkynyt. Ei myöskään seuraavaa. Turhauduin istuskellessani hiekkakentän reunalla, kunnes paikallisbussi numero 307 kaarsi yhdelle pysäkeistä. Tiedustelin, pääsisikö sillä New Yorkiin ja vastaus oli kyllä, jos vaihtaisi Freehold -nimisen kaupungin bussiasemalla bussiin 318. Hyppäsin bussin kyytiin ja se suuntasi pimenevässä syysillassa kohti Freeholdin bussiasemaa. Sinne saavuttua katselin asemaksi kutsuttua murjua ja tiedustelin kioskin myyjältä, menisikö siitä todella bussi New Yorkiin. Myyjä vakuutteli, että bussi kyllä kulkee ja on pian saapumassa. Pian 318 kaarsikin pysäkille ja sen kyydissä selvisin takaisin Port Authorityyn.

Matkanteko ei välttämättä ollut paras mahdollinen kokemus ja toinen puiston miinus tulee jonoista. Lipun hinta itsessään on korkea ja ruokailu puiston alueella kallista, joten reissulle tulee kokonaishintaa ihan mukava summa, joten kannattaa punnita, onko vierailu sen arvoista. Itse lähtisin ajelemaan Kingda Ka:lla milloin vain uudestaan, mutta ehdottomasti vain Flash Pass taskussa.

5 kommenttia:

  1. Hei! Olemme mieheni kanssa lähdössä New Yorkiin ensi viikon lauantaina. Lähtö jännittää ihan hirveästi! Lueskelin kaikki postauksesi läpi - kiitos hyvistä neuvoista. Eräs asia vain mietityttää. Aiomme kulkea lentokentältä hotellille (7th avenuelta löytyvä Park Central New York Hotelli) ja lähtiessä saman matkan toisinpäin taksilla. Ilmeisesti JFK:lta Manhattanille on olemassa kiinteä taksimatkan hinta 52dollaria + tietullit + tippi. Päteekö sama hinta myös Manhattanilta lentokentälle mennessä? Tästä asiasta on nimittäin Internetissä kahdenlaista mielipidettä. Kun otamme taksin, kertooko kuski tästä hinnasta meille etukäteen? Laittaako hän silti mittarin juoksemaan? Olen kuullut niin paljon kauhutarinoita taksikuskien huijausyrityksistä, että haluan osata jotenkin varautua.

    Lisäksi törmäsin juuri johonkin uutiseen toukokuulta, että ko. hotellissa johon olemme majoittumassa, on ovimies jäänyt kiinni siitä, että on ohjannut turisteja kalliisiin limusiinitakseihin ja pimeisiin takseihin, kun on ollut huitomassa heille takseja. Mietimme, onko viisainta vain lähtiessä lähteä hotellilta matkalaukkujen kanssa liikenteeseen, ja huitoa taksi itse jostakin kadunlaidasta? Miten varmistaa ennen autoon nousemista, että kyseessä varmasti on taksi, joka ei yritä huijata, vai onko tämä edes mahdollista?

    Lisäksi mietin tippaamista. Joka tuntuu tällaiselle perinteiselle suomalaiselle todella kiusalliselta. Jos ovimies nappaa laukkumme taksista, ja kantaa ne respaan asti, tipataanko siinä? Tai jos kantaa huoneeseen asti. Kyllä tuntuu kiusalliselta ajatukselta vaan pukata siinä seteli käteen. :D Entäpäs siivoojien tippaaminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mulla ei ole omakohtaista kokemusta taksimatkasta lentokentän suuntaan. Suosittelisin ehkä car servicen varaamista. Niistä on ollut mulla hyviä kokemuksia, hinta on mitä sanotaan ja ovat ajoissa aina paikalla. Katso vaikka Dial7 tai Carmel Car & Limo. Varaus tehdään etukäteen ja auto tulee sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Hinta annetaan jo varausvaiheessa, sen pitäisi sisältää tiemaksu (tai siitä ilmoitetaan erikseen jos ei sisällä) ja siihen lisätään tippi. Olen itse kokenut tämän varmemmaksi vaihtoehdoksi kuin taksin huitominen.

      Mitä noihin ovimiehiin ja pimeisiin takseihin tulee, helpoin tapa välttää on kävellä vaikka muutama kadunkulma ja huitoa itse tuttu keltainen taksi ja tarkistaa, että kuskin taksilupa on näkyvillä. Eihän niitä huijauksia koskaan pysty varmasti välttää, jos kaupunki ei ole tuttu, niin ties mistä voi taksi kierrättää ja antaa mittarin raksua, mutta pääosin New Yorkin taksit ovat mielestäni luotetavia ja rehellisiä.

      Tuo tippaaminen on kieltämättä vähän semmoinen tönkkö toimenpide meille suomalaisille ja stressaan siitä edelleen itsekin. Siitä tekee päässään ehkä liian suuren numeron. Kyllä ovimiestä olisi hyvä tipata, jos hän laukkuja kantaa, nyrkkisääntönä olen itse pitänyt yhtä dollaria per laukku. Huoneeseen asti toimitettuna ehkä kaksikin dollaria laukusta. Sen voi huomaamattomasti taittaa käteen, kiittää ja todeta vaan, että here you go ja ojentaa käsi. Siivojalle olen jättänyt joka päivä dollarin tai kaksi, koska siivooja saattaa suuremmissa hotelleissa vaihtua päivittäinkin. Olen laittanut tipin päälle pienen lapun, jossa lukee "thank you for cleaning up" tai muuta vastaavaa ja aina on siivoojalle kelvannut.

      Poista
  2. Oma NY:n reissu alkaa keskiviikkona ja matkakuume (=stressi) sen mukainen ;). Ajattelimme siippani kanssa katsastaa Coney Islandin huvipuiston mutta nyt tuo SixFlags alkoi kiinnostamaan. Oletko tuolla Coney Islandin Luna Parkissa ollut ja millainen se huvipuistona on esim. verrattuna Särkänniemeen? Ja mieluusti minäkin kuulisin vinkkejä tuohon tippaamiseen..

    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luna Park on melko pieni enkä ole ihan varma, missä kunnossa on hurrikaani Sandyn jäljiltä. Itse olen käynyt laitteista vain yhdessä, puisessa vuoristoradassa nimeltä Cyclone ja se oli kyllä mainio, mutta ei siellä hirveästi muuta sitten ollutkaan. Coney Islandin paras anti on ennemminkin aquarium, ranta ja hodarit :) Särkänniemi on huomattavan paljon suurempi. Jos siis huvipuistoreissun päämäärä pitäisi valita, niin ehdottomasti Six Flags, mutta se on tietysti myös kustannuksiltaan ihan eri luokkaa.

      Tippaamisesta laitoinkin tuohon yläpuolelle edelliseen kommenttiin vastauksen :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Ajatuksena oli ostaa päivärannekkeet ennakkoon mutta enpä taida ostakaan. Katsastetaan ensin tuo laitetarjonta.

      Maija

      Poista