Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

maanantai 1. huhtikuuta 2013

päivämatka: Jersey Gardens

Moni New Yorkiin matkaava lienee kuullut ostosparatiiseista, joita myös outleteiksi kutsutaan. New Jerseyn puolella niistä kaksi tunnetuinta ovat Woodbury Commons ja Jersey Gardens. Näistä kahdesta olen käynyt ainoastaan Jersey Gardensissa. Woodbury Commons. on kauempana ja matka sinne on paljon hintavampi kuin Jersey Gardensiin, ja näistä syistä valintani on ollut tämä. Jokainen voi itse tutkia, kummassa on enemmän kiinnostavia liikkeitä (Woodbury Commons ehkä enemmän upscale-henkinen, kun taasen Jersey Gardensissa löytyy enemmän "tavis"liikkeitä).

Jersey Gardensiin pääsee helpoiten 42. kadun Port Authority Bus Terminalista. Paikallisbussi 111 vie suoraan Manhattanilta Jersey Gardensin ovien eteen. En jostain syystä koskaan onnistu löytämään aikatauluja NJ Transitin aikatauluhausta, joten tästä linkistä olen aina hakenut printattavan bussiaikataulun. Port Authority Bus Terminalista löytyy lippuautomaatteja, joista matkalippu kannattaa ostaa valmiiksi. Haku tehdään bussin numeron mukaan, eli 111-numerolla pitäisi löytyä oikea matka (itse määränpää luki muistaakseni vasta lipussa, joten ennen sitä pitää vain toivoa, että lippu on näppäilty oikein). Menopaluu maksoi muistaakseni aikuiselta n. $13. Bussi lähtee aina portilta 222, jonne löytää opasteita seuraamalla. Matka-aika on n. puoli tuntia, joskin saimme myös kokea, että takaisinpääsy Manhattanille ruuhka-aikaan ei suju yhtä sukkelasti (lue: paluumatkan kesto sillä reissulla 1.5 tuntia).

New Jerseyssä ei ilmeisesti ole myyntiveroa (sales tax, n. 8% Nykissä), joten hinnat jäävät outleteissa siitä syystä huokeammiksi. Mihinkään hullunhalpaan en kuitenkaan itse reissullani törmännyt, joten shoppailemaan ei kannata lähteä sillä odotuksella, että kaikki on puoli-ilmaista. Kalliissa merkkituotteissa alennukset voivat olla tuntuvampia, mutta jo valmiiksi edullisissa perusvaatteissa muutaman(kymmenen) prosentin alennus ei välttämättä tunnu juurikaan. Parhaat löydöt taisin itse tehdä urheiluvaateliikkeistä.

Jersey Gardens on kuin suuri ostoskeskus. Liikkeet ovat kahdessa kerroksessa ja jaettu useammalle käytävälle, jotka yhdistyvät yhteen keskuskäytävään. Etukäteen kannattaa kartoittaa, missä liikkeissä haluaa käydä ja katsella vähän, missäpäin ne sijaitsevat. Yritimme vierraillessa sellaista taktiikkaa, että ensimmäinen kierros olisi ns. katselukierros, jonka jälkeen aloittaisimme sitten vasta varsinaisen shoppailukierroksen. Jossain vaiheessa tajusimme, että tämä oli täysin tuhoon tuomittu suunnitelma, kun paikka on vaan niin julmetun suuri. Jos siis meinaa koluta kaikki liikkeet, kannattaa aikaa varata koko päivä eikä välttämättä unelmoida siitä, että kerkeää rauhassa kiertää kaupoissa kahdesta. Jotkut varaavat mukaan matkalaukun (tai ostavat sellaisen paikan päältä), jolla ostoksia on kieltämättä helpompi kuljettaa edestakaisin kuin kantamalla.

Jersey Gardensissa on sekä ravintoloita että pikaruokaan keskittyvä food court, josta voi käydä nappailemassa ravintoa pitkin päivää. Päivän päätteeksi kannattaa bussijonossa olla hyvissä ajoin. Jos bussi täyttyy, seuraavaa pitää yleensä odotella puolituntia.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta blogistasi, olen menossa viikon päästä ensimmäistä kertaa New Yorkiin ja olen löytänyt täältä paljon hyviä vinkkejä!

  Tiedätkö tarkemmin APIS-tietojen antamisesta Finnairille? Olen varannut lennot suoraan Finnairin nettisivuilta. Sain Finnairilta vahvistussähköpostin, jossa luki "Kohdemaasi vaatii ennakkotietoja saapuvilta matkustajilta. Ole hyvä ja anna tiedot." Kävin katsomassa omat varaustietoni, eikä siellä kysytä missään kohdassa esim. majapaikkani osoitetta.

  Siellä näkyy ihan oikein nimeni ja lentojeni ajankohdat, mutta mitään lisätietoja en pääse näkemään tai muokkaamaan. Onko noista APIS-tiedoista jossain erillinen lomake tms.? Vai luotanko vain siihen, että muita tietoja ei enää tarvita. Esim. hotellini tietoja en ole missään vaiheessa antanut, koska en edes tiennyt sitä vielä lentoja varatessani. Ei kai tästä voi tulla mitään vakavia ongelmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tiedot pystyy lisätä Finnairin nettisivujen kautta. Kun kirjautuu sisään varaustiedoilla, jossain kohtaa varausta pitäisi olla linkki, jota klikkaamalla pääsee lisäämään nämä ennakkotiedot. Muistan itsekin tuskastuneeni linkkiä etsiessä, kun sitä ei mistään meinannut löytyä, joten nyt vaan tarkasti käymään läpi sitä varaussivua. Lomakkeeseen vaaditaan periaatteessa samat tiedot kuin ESTAan eli henkilötiedot, majapaikan osoite ja passin numero. Uskoisin, että nämä tiedot kysytään lähtöselvityksen yhteydessä, jos niitä ei ole ennakkoon käynyt antamassa, joten ongelmia ei pitäisi New Yorkin päässä tulla.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Pakko se on kai tutkia sivu uudestaan suurennuslasin kanssa. ;D Yritin kyllä katsoa tarkkaan, mutta kai sitten meni jotain ohi.

   Poista
  3. Matkustajakohtaisesti ne kai piti lisätä, joten siinä vahvistussivun matkustajaluettelon kohdalla pitäisi jokaiselle olla ehkä jonkinlainen oma "muokkaa tietoja" -tyyppinen täppä. Toivottavasti löytyy!

   Poista