Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

lauantai 25. elokuuta 2012

Pizza

Pizza on newyorkilaisille tärkeä, jopa pyhä asia. Paikallista New York -style pizzaa myydään sekä kokonaisina että slice-tyylisesti pienempään nälkään. Tyypillistä NY-style pizzalle on ohut, rapea pohja, hyvä tomaattikastike ja mozzarella-juusto. Tämä kombinaatio tunnetaan pizzapaikoissa useimmiten nimillä "plain", "regular" tai "cheese". NY-style plain slice pitäisi kuulua jokaisen New Yorkissa kävijän ruokalistalle jossain vaiheessa, se on nimittäin jopa ilman muita täytteinä oikein valmistettuna taivaallista.

Nykistä löytyy muutama ketju, josta plain slice lähtee mukaan jopa dollarilla (esim 99 Cent Fresh ja 2 Bros Pizza). Täytteitä lisättäessä hinta nousee yleensä n. $0.5-$1 per täyte. Nämä slicet ajavat asian nopean nälän selättäjänä, mutta ainakin paikalliset pizzapuristit huomaavat eron hieman kalliimpien siivujen välillä. Useimmissa pizzapaikoissa kolmella tai neljällä dollarilla saa jo ihan maukkaan ja taatusti autenttisen NY style pizza slicen. Paikalliset syövät pizzansa yleensä taittamalla sen pitkittän kahtia, koska slice on leveytensä takia vaikea syödä loppuun asti sotkematta naamaansa.

Jos suurempi nälkä iskee, pizzaa saa luonnollisesti myös kokonaisina joko ravintolassa tai mukaan otettuna. Kokonaisesta pizzasta käytetään harhaanjohtavasti nimitystä "pie", josta meille tulee ehkä ensimmäisenä mieleen piirakka. Pizzan koko ilmoitetaan yleensä tuumina ja yleisimmin ravintoloissa niitä myydään läpimitaltaan 14-20 tuuman kokoisina. Perusidea pizzerioissa on yleensä se, että ensin ilmoitetaan plain pizzan hinta, joka tyypillisesti on yli $10 ja usein jopa lähemmäs $20. Tämän jälkeen voidaan lisätä täytteitä, jotka tuovat pizzaan lisää hintaa n. $2-$3 per täyte. Kyseessä ei siis ole mikään mikrossa lämmitetty roiskeläppä, vaan kiviuunissa paistettu ja tuoreista raaka-aineista tehty oikea pizza. Havempaa pizzaa myy myös esimerkiksi pizzaketju nimeltä Domino's, mutta  suosittelen panostamaan tässä kohdassa laatuun. Dollari-slicen voi napata mukaansa, jos halpaa haluaa.

Lombardi's on USA:n ensimmäinen pizzeria, joka avattiin New Yorkissa vuonna 1905. Ravintola on edelleen toiminnassa, joten se on oiva pyhiinvaelluskohde pizzan ystävillä. Mukaan pitää varata käteistä, sillä kortit eivät käy! Lisää voi katsella osoitteesta www.firstpizza.comView Larger Map

5 kommenttia:

 1. hei, olen saanut blogistasi paljon hyödyllisiä vinkkejä! Kiitos siitä :) Olen menossa tammikuussa Nyciin 10 yöksi, oisko sulla jotai must-do vinkkejä tammikuulle nycissä tai ylipäätänsä?:) Oon menossa the pod hotellii, mistä täällä blogissasiki oli :) mutta niin ihan mitä vaa juttuja on, niin luen mielelläni neuvoja !:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa reissua, Pod hotelli on kiva paikka! :) En oo ite tammikuussa New Yorkissa ollut, mutta silloinhan on ainakin joulunjälkeiset alennusmyynnit käynnissä. Ilma saattaa olla kylmä ja luntakin mahdollisesti maassa, joten kannattaa ottaa lämmintä vaatetusta mukaan. Luistelu Rockefeller Centerin luistinradalla on ehkä yksi kokeilun arvoinen juttu, kun sitä ei ihan vuoden ympäri pääse testaamaan. Tammikuulle osuu myös joitain juhlapäiviä, jolloin saattaa kauppojen aukiolot olla normaalista poikkeavat tai jossain päin kaupunkia paraatihässäkkää.

   Poista
 2. kiitos tästä mahtavasta blogista. Aina piristävää kun saa lukea uuden kirjoituksen kun tua New Yotkki sattuu olemaan jotenkin kiinnostavan oloinen paikka. Joskus olis tarkoitus päästä käymäänkin. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun lueskelet, toivottavasti pääset joskus reissuun!

   Poista
 3. Hei oletko tehnyt jo postauksen New Yorkin katu järjestelmästä? En ainakaan löytänyt. Eli jos et niin voisitko selittää sen jossakin kohtaa vaikka jonkun muun aiheen yhteydessä. =)) Olisi kiva kun jostain kuulee/näkee osotteita mutta ei osaa ettiä kartasta.

  VastaaPoista