Koko blogin sisältö ja julkaisemattomia vinkkejä nyt myös kätevänä e-kirjana! Tilaa omasi täältä

torstai 11. huhtikuuta 2013

Hudson River Park

Hudson River Park on mahtava paikka käydä kävelyllä kauniina päivänä. Hudson-joen rannassa kulkeva promenadi alkaa jo 59. kadun tienoilta ja sitä pitkin pääsee kävelemään aina Manhattanin eteläkärkeen asti. Matkan varrella on pelikenttiä, leikkipaikkoja, kaupunkitaidetta sekä monia satamalaitureita. Laitureilla on ilmaisia kiikareita, joilla voi tähyillä Vapauden patsasta tai vaikka pian valmistuvaa 1WTC-rakennusta.

Hudson River Parkin tarjontaan voi tutustua etukäteen osoitteessa http://www.hudsonriverpark.org 
Koko matkan kävely on pitkä reissu, mutta maisemia ehtii ihailla myös lyhyemmällä pätkällä. Promenadilta löytyy myös muutama NY Water Taxi pysäkki ja 44. kadun kulmilla on pyörävuokraamo.





maanantai 1. huhtikuuta 2013

päivämatka: Jersey Gardens

Moni New Yorkiin matkaava lienee kuullut ostosparatiiseista, joita myös outleteiksi kutsutaan. New Jerseyn puolella niistä kaksi tunnetuinta ovat Woodbury Commons ja Jersey Gardens. Näistä kahdesta olen käynyt ainoastaan Jersey Gardensissa. Woodbury Commons. on kauempana ja matka sinne on paljon hintavampi kuin Jersey Gardensiin, ja näistä syistä valintani on ollut tämä. Jokainen voi itse tutkia, kummassa on enemmän kiinnostavia liikkeitä (Woodbury Commons ehkä enemmän upscale-henkinen, kun taasen Jersey Gardensissa löytyy enemmän "tavis"liikkeitä).

Jersey Gardensiin pääsee helpoiten 42. kadun Port Authority Bus Terminalista. Paikallisbussi 111 vie suoraan Manhattanilta Jersey Gardensin ovien eteen. En jostain syystä koskaan onnistu löytämään aikatauluja NJ Transitin aikatauluhausta, joten tästä linkistä olen aina hakenut printattavan bussiaikataulun. Port Authority Bus Terminalista löytyy lippuautomaatteja, joista matkalippu kannattaa ostaa valmiiksi. Haku tehdään bussin numeron mukaan, eli 111-numerolla pitäisi löytyä oikea matka (itse määränpää luki muistaakseni vasta lipussa, joten ennen sitä pitää vain toivoa, että lippu on näppäilty oikein). Menopaluu maksoi muistaakseni aikuiselta n. $13. Bussi lähtee aina portilta 222, jonne löytää opasteita seuraamalla. Matka-aika on n. puoli tuntia, joskin saimme myös kokea, että takaisinpääsy Manhattanille ruuhka-aikaan ei suju yhtä sukkelasti (lue: paluumatkan kesto sillä reissulla 1.5 tuntia).

New Jerseyssä ei ilmeisesti ole myyntiveroa (sales tax, n. 8% Nykissä), joten hinnat jäävät outleteissa siitä syystä huokeammiksi. Mihinkään hullunhalpaan en kuitenkaan itse reissullani törmännyt, joten shoppailemaan ei kannata lähteä sillä odotuksella, että kaikki on puoli-ilmaista. Kalliissa merkkituotteissa alennukset voivat olla tuntuvampia, mutta jo valmiiksi edullisissa perusvaatteissa muutaman(kymmenen) prosentin alennus ei välttämättä tunnu juurikaan. Parhaat löydöt taisin itse tehdä urheiluvaateliikkeistä.

Jersey Gardens on kuin suuri ostoskeskus. Liikkeet ovat kahdessa kerroksessa ja jaettu useammalle käytävälle, jotka yhdistyvät yhteen keskuskäytävään. Etukäteen kannattaa kartoittaa, missä liikkeissä haluaa käydä ja katsella vähän, missäpäin ne sijaitsevat. Yritimme vierraillessa sellaista taktiikkaa, että ensimmäinen kierros olisi ns. katselukierros, jonka jälkeen aloittaisimme sitten vasta varsinaisen shoppailukierroksen. Jossain vaiheessa tajusimme, että tämä oli täysin tuhoon tuomittu suunnitelma, kun paikka on vaan niin julmetun suuri. Jos siis meinaa koluta kaikki liikkeet, kannattaa aikaa varata koko päivä eikä välttämättä unelmoida siitä, että kerkeää rauhassa kiertää kaupoissa kahdesta. Jotkut varaavat mukaan matkalaukun (tai ostavat sellaisen paikan päältä), jolla ostoksia on kieltämättä helpompi kuljettaa edestakaisin kuin kantamalla.

Jersey Gardensissa on sekä ravintoloita että pikaruokaan keskittyvä food court, josta voi käydä nappailemassa ravintoa pitkin päivää. Päivän päätteeksi kannattaa bussijonossa olla hyvissä ajoin. Jos bussi täyttyy, seuraavaa pitää yleensä odotella puolituntia.